Asiaa apuvälineistä:
Lisää liukua
Itsenäisissä ja avustetuissa siirtymissä tulee joskus tilanne, jolloin kaipaa kitkan poistoon lisää liukua. Liukua lisääviä apuvälineitä on paljon erilaisia. Myös luovia apuvälineitä voi käyttää, jos virallisia ei ole sillä hetkellä saatavilla.
Liukua lisäävinä apuvälineinä voit käyttää monenlaisia kotoa löytyviä materiaaleja. Myös liukkailta tuntuvia kankaita ja vaatteita voi käyttää. Satiinista valmistettu aamutakki, liukas alushame, kauppakassi tai päiväpeitto toimivat hyvin. Lisäksi liukua voi lisätä esimerkiksi kahvipusseilla, liukureilla ja muovisilla leikkuulaudoilla.
Muista aina avustaessa huomioida avustettavan omat voimavarat ja pyydä häntä olemaan mukana siirtymässä.
Useimmiten liukua tarvitaan lisää takamuksen alle, kun istuma-asennossa ei ollakaan pyörätuolissa, tuolissa, sohvalla tai nojatuolissa aivan perällä, vaan takamus on jäänyt tai valunut etureunalle. Silloin takamuksen alle voi laittaa liukua lisäämään esimerkiksi kahvipussin tai lasten lumiliukurin, sen pienemmän, takamuksen mallisen, vaikka lempiväriä.
Kun viet liukua lisäävää apuvälinettä takamuksen alle, kehota tai avusta istujaa kallistumaan hieman poispäin, jolloin apuväline, kuten kuvassa liukuri, on helpompi sujauttaa alle. Kun istuma-asento on saatu korjattua kohdalleen ja takamus on tuolissa ihan perällä, liu’uta liukuri takamuksen alta pois, mielellään vähän sivusuuntaan, niin et vahingossa liu’uta myös istujaa takaisin eteenpäin.
Vuoteessa siirryttäessä tai siirtymistä avustettaessa liukua tarvitaan useimmiten joko hartian tai lantion alle tai molempien kehonosien kohdalle. Silloinkin voit käyttää kahvipusseja tai liukuria, myös isompaa versiota.
Jos vuoteessa avustaessa käytät isompaa liukuria, kehota tai avusta avustettavaa ensin kääntymään hieman kyljelleen, sinusta poispäin, niin saat liukurin sujautettua paikoilleen.
Myös vuoteessa avustettaessa muista ottaa liukumista lisäävä apuväline avustamisen jälkeen pois.
Pieni varoituksen sana jos käytät luovaa apuvälinettä, jossa on kahva, kuten lasten lumiliukuria: huomioi, että kahva on tarkoitettu liukurin kantamiseen ja laskiessa kiinni pitämiseen, sitä ei ole suunniteltu vetämiseen. Kahvasta liukuri on kuitenkin avustuskäytössäkin kätevä ripustaa odottamaan seuraavaa käyttökertaa.
Helteen ja auringon helliessä vinkki paljon istuville: takamuksen alle voi laittaa pyyhkeen, joka on aitoa pellavaa. Pellava ei hiosta samalla tavalla kuin esimerkiksi froteepyyhe. Muista myös, että jos käytössä on painehaavan ehkäisyyn tai hoitoon tarkoitettu istuintyyny, takamuksen ja tyynyn väliin ei saa laittaa eikä jättää mitään ylimääräistä.
Suositeltavaa pitkän yhtäjaksoisen istumisen tai muun paikallaan olon sijaan on vaihtaa paikkaa ja asentoa.
Kesällä istumiseen tai pötköttelemiseen ihan paras paikka on nurmi. Käy siis rohkeasti pihanurmelle pitkälleen ja nauti kesästä! Samalla vastaat meidän Pohteen kinestetiikkakouluttajien #lattialtaylös-haasteen kesäversioon #nurmikoltaylös.
Muista käydä lattialla tai nurmikolla pitkällään, samalla harjoitat monipuolisesti koko kehoa niin laskeutuessa kuin ylös noustessa.
Kesäterveiset Nero-koiran kanssa pihanurmelta!
Arja Hälinen
kinestetiikkakouluttaja, fysioterapeutti ja potilassiirtojen ergonomiakortti- ja päivityskouluttaja
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Kinestetiikka 1/2023 -lehdessä. Lue lehti täältä!