Anne Haapala

Tykkään lukea kirjoja ja somettaa. Olen omaksunut e-kirjan lukutaidon, äänikirjojen lukutaidon ja some-lukutaidon. Tieteellisiä artikkeleja lukiessani käytän tutkimuksenlukutaitoa. Taidot hioutuvat pikkuhiljaa harjoituksen ja harjaantumisen myötä. Se, mikä aluksi tuntui vaikealta, muuttuikin iloksi ja nautinnoksi.

Tieteelliset julkaisut eroavat sisällön ja rakenteen osalta aikakausi- ja sanomalehdistä. Tutkimuksenlukutaidon harjoittamisen voi aloittaa lukemalla tutkimuksesta tai tutkimusartikkelista otsikon, tiivistelmän ja johtopäätökset. Minulle käy joskus niin, että jää pohtimaan miten tutkija päätyi johtopäätökseensä. Tuolloin luen koko julkaisun.

Tutkimuksiin pääsee käsiksi useaa eri kautta. Yliopistoilla, ammattikorkeakouluilla ja julkisen sektorin toimijoilla on omia julkaisuarkistoja. Hakukoneista tuttuja ovat Google ja Google Scholar. Sosiaalisen median yhteisöpalveluista ResearchGate on suosittu. Tutkimuksiin viitataan myös uutisissa ja päätöksenteossa. Usein uudet toimintamallit perustuvat tutkittuun tietoon.

Minua kiinnostaa kinestetiikka. Oma väitöstyöni liittyy kinestetiikan tutkimukseen. Kiinnostaisiko sinua lukea kinestetiikan toimintamallin tutkituista hyödyistä? Haluaisitko sinä harjoittaa tutkimuksenlukutaitoa?

Näillä verkkosivuilla voit tutustua kinestetiikan tutkimuksiin. Tutkimussivulle pääset tästä linkistä. Antoisia lukuhetkiä!

Ystävällisin terveisin

Anne Haapala

Tohtoriopiskelija, Oulun yliopisto