Kukka Ratilaisen opinnäytetyö Kinestetiikan toimintamallin käyttö Attendo Havulinnassa on julkaistu Karelia-ammattikorkeakoulun fysioterapeuttikoulutuksen linjalla (AMK).

Kukka Ratilaisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tukea Attendo Havulinnaa kehittämään kinestetiikan toimintamallin toteutumista hoivakodissa ja kartoittaa henkilökunnan toimintaa ja kokemuksia kinestetiikan käytöstä.

Ratilainen toteutti opinnäytteensä tutkimuksellisena kehittämistyönä ja keräsi aineiston puolistrukturoidulla ryhmähaastattelulla, jonka pohjalta hän teki aineistolähtöisen sisällönanalyysin.

Tulosten perusteella kinestetiikan käyttö Attendo Havulinnassa koetaan hyödyllisenä ja osana päivittäistä arkea. Haastateltavat kertoivat kinestetiikan käytöstä olevan hyötyä sekä asukkaille, työntekijöille että koko työyhteisölle. Erityisesti korostettiin seuraavia etuja:

  1. Asukkaiden hyvinvointi
    Kinestetiikan avulla asukkaat voivat ylläpitää ja parantaa omaa toimintakykyään. Tämä lisää heidän itsenäisyyttään ja elämänlaatuaan.
  2. Työntekijöiden hyvinvointi
    Fyysisen ja psyykkisen työhyvinvoinnin paraneminen vähentää työn kuormittavuutta. Kinestetiikka auttaa myös ehkäisemään työperäisiä vammoja ja stressiä.
  3. Työyhteisön ilmapiiri
    Yhteisöllinen ja osallistava toimintamalli parantaa työyhteisön ilmapiiriä, lisää työntekijöiden motivaatiota ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Vaikka kinestetiikan käytöstä saadut kokemukset ovat olleet myönteisiä, tutkimuksessa ilmeni myös kehitystarpeita. Toimintamallin käyttöä voitaisiin parantaa kinestetiikkaa jatkuvasti kouluttamalla ja kertaamalla. Myös laajemmasta tutkimuksesta voisi olla hyötyä.


Suomen Kinestetiikkayhdistys onnittelee Kukka Ratilaista tärkeästä opinnäytteestä!